امروز : شنبه بیست و نهم دی 1403
حراست

حراست


وظایف و اختیارات


حوزه‌های فعالیت حراست
  • حفاظت کارکنان
نیروهای انسانی از مهم‌ترین و گران‌بهاترین سرمایه‌های دانشگاه هستند که تلاش برای فراهم کردن محیط امن و آرام جهت رشد و ارتقای علمی و اخلاقی آن‌ها با قانون‌گرایی، داشتن اشراف اطلاعاتی، نظارت، پیش‌بینی، پیش‌گیری، اقتدار و تدبیر ممکن و میسر خواهد بود.
  • حفاظت اسناد و مدارک طبقه‌بندی‌شده
اسناد و مدارک محصول اندیشه، فعالیت و تجربیات گران‌بهایی است که در تعالی اهداف سازمان‌ها نقش مهمی دارند و یکی از ابزارهای مهم مدیریت در تهیه برنامه‌ها و تصمیم‌گیری‌ها محسوب می‌شوند. برخی از اسناد حاوی اطلاعاتی است که افشای آن‌ها ضربات جبران‌ناپذیری به منافع ملی، کشور و یا ارکان سازمان وارد می‌کند به این دلیل نگهداری و بهره‌برداری بهینه از اسناد و مدارک مستلزم استقرار یک نظام صحیح و اصولی در امر حفاظت از اسناد و اجرای دقیق آن از سوی کارکنان است. افشای غیرمجاز اسناد دلایل متعددی دارد که از مهم‌ترین آن‌ها سهل‌انگاری و عدم آگاهی به اصول حفاظتی (مجموعه اقدامات احتیاطی که به منظور جلوگیری از خروج و دسترسی عوامل غیرمجاز به اطلاعات و اسناد طبقه‌بندی‌شده پیش‌بینی می‌گردد) است و مجازات سنگینی هم برای انتشار و افشای اسناد دارای طبقه‌بندی در قانون پیش‌بینی شده است.
  • حفاظت فیزیکی
مجموعه‌ای از اقدامات احتیاطی و کنترلی و استفاده از انواع مختلفی از منابع و تجهیزات، شامل نیروی انسانی، سخت افزار و نرم افزار به منظور کنترل تردد و حفاظت از اموال، اماکن و تاسیسات دانشگاه، ایجاد نظم و نظارت و مراقبت بر تشکیل کلیه همایش‌ها، جلسات و گردهمایی‌ها است که نیاز به مراقبت مستمر در طول شبانه‌روز و در تمام طول سال حتی در ایام تعطیلات دارد.
  • حفاظت فناوری اطلاعات
نظر به رشد فزاینده تولید و ثبت اطلاعات دستگاه‌ها در رایانه و شبکه‌های رایانه‌ای و تبادل دستگاهی مکاتبات و داده‌ها، حراست از سرمایه‌های اطلاعاتی دیجیتال حوزه فناوری اطلاعات و به حداقل رساندن هرگونه تهدید و آسیب‌پذیری داخلی و خارجی اهمیت زیادی دارد و نیازمند مجموعه ابتکارات و اقدامات امنیتی اعم از سخت‌افزاری ویا نرم‌افزاری برای مقابله و خنثی کردن تهدیدات است.
  • پدافند غیرعامل
پدافند غیرعامل شامل هر اقدام غیرمسلحانه‌ای که موجب افزایش بازدارندگی و کاهش آسیب‌پذیری نیروی انسانی، ساختمان‌ها، تاسیسات، تجهیزات، اسناد و ...، تداوم فعالیت‌های ضروری، ارتقای پایداری و تسهیل مدیریت بحران در مقابل بحران‌هایی با عامل طبیعی (خشک‌سالی، سیل، زلزله، رانش، لغزش، طوفان و ...) و عامل انسانی (جنگ، شورش‌های داخلی، تحریم و ...) است.