ورزشکاران و کمبود آهن:
به آهن نیاز دارند.یکی از کارهای مهمی که آهن در بدن انجام میدهد حمل اکسیژن و دی اکسید کربن از همه سلولهای بدن میباشد.
مغز انسان همواره نیازمند اکسیژن است پس در صورت فقر آهن، اکسیژن کافی به مغز نمیرسد و فرد احساس خستگی میکند و بسیار عصبی و زود رنج میگردد. همچنین سیستم ایمنی بدن نیازمند آهن است زیرا اگر به اندازه کافی آهن به بدن نرسد، بدن مستعد ابتلا به عفونت میگردد.
ورزشکاران و کمبود آهن
ترکیب فاکتورهای زیر با یکدیگر در ورزشکاران مبتلا شدن به کمخونی را افزایش میدهد.
۱.نخوردن مواد حاوی آهن: ورزشکارانی که از خوردن گوشت قرمز امتناء میکنند همواره با کمبود آهن مواجهند.
۲.افزایش نیاز بدن به آهن: ورزشهای سخت باعث افزایش گلبولهای قرمز خون در رگها میشود و این عمل نیاز به آهن را افزایش میدهد.
۳.از دست دادن آهن به مقدار زیاد: از دست دادن خون از طریق زخمها ، قاعدگی، ضربه هایی که به پا وارد میشود و دویدن بر روی سطوح سخت با کفشهایی که کیفیت پایینی دارند، به سلولهای قرمز خون صدمه میزند و باعث کمبود آهن میشوند و در آخر به این دلیل که آهن خون از طریق عرق کردن نیز از بین میرود، وقتی در اثر ورزش، به شدت عرق میکنیم به فقر آهن شدیدی دچار میشویم.
علائم بیماری:
علائم فقر آهن عبارتند از پایین آمدن تحمل، خستگی های مفرط، کم شدن انرِژی، عود بیماریها، صدمات مکرر، کاهش علاقه به ورزش و عصبی شدن. باقی علائم نظیر کاهش اشتها و افزایش بیماریها و طولانی شدن مدت زمان سرماخوردگی و عفونتها میباشد.
بهترین راه برای مطمئن شدن از وجود فقر آهن، انجام تست خون است اگر یکی از علائم گفته شده را در خود مشاهده میکنید و از این موضوع به شدت رنج میبرید، بهتر است یک آزمایش خون بدهید.
درصورتیکه پزشک شما کمبود آهن را تشخیص دهد، مطمئناً، راههای افزایش آهن از طریق غذا را به شما خواهد گفت و اگر فقر آهن شما بسیار شدید باشد نیاز به مکملهایی برای جبران آن خواهید داشت.
هیچ گاه بدون تجویز پزشک از مکملها استفاده نکنید زیرا آهن بیش از اندازه باعث خسارتهای جبران ناپذیری میشود و ریسک ابتلا به سرطان و بیماریهای قلبی ـ عروقی را افزایش میدهد.
منابع خوب برای تهیه آهن
شما میتوانید آهن مورد نیاز بدن را از طریق گوشت حیوانات و غذاهای گیاهی بدست آورید، اما بدن میتواند تنها ۱۵٪ آهن موجود در گوشت و ۵٪ آهن موجود در غذاهای گیاهی را جذب کند.
بنابراین بهترین راه برای کسب آهن استفاده از فرآورده های گوشتی مانند گوشت کم چرب، گوشت مرغ،ماهی یا جگر میباشد.
اگر چه استفاده از مرکبات بعد غذا جذب آهن را بالا میبرد.
بهترین منابع برای جذب آهن، گوشت کم چرب، آجیل و حبوبات میباشد.( این مواد را همراه با موادی که ویتامین C بالایی دارند مصرف نمایید (
اسفناج
این گیاه علاوه بر اینکه کم خونی را درمان می کند برای لاغری،سر درد،تقویت اعصاب نیز مثمر ثمر می باشد. |
|
اسفناج منبع غنی ویتامینهایC،B، A و آهن و پتاسیم است.
زیانها |
|